Consultanta privind implementarea informatiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011

Conform cerințelor Regulamentului (CE) 1169 din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, este obligatorie existenta unei etichete atasate produsului sau ambalajului produsului care sa contina obligatoriu anumite mentiuni.

Exemple de mentiuni obligatorii mai putin cunoscute de producatori:

  1. Indicarea cantitativa (%) a ingredientelor sau categorii de ingredient in anumite conditii.
  2. Etichetarea privind originea, tara de origine sau locul de provenienta a materiilor prime.
  3. Ingredientele care trebuie să fie înscrise cu denumirea categoriei lor, urmată de numele specific sau de codul numeric C.E.
  4. Adaosul de apa in anumite conditii.
  5. Valoare nutritionala.
  6. Alergeni.

Consultanta privind implementarea substantelor care cauzeaza alergii sau intolerante conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011

Regulamentul (CE) 1169 din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare obligă producătorii să indice pe ambalaj alergenii sau posibilitatea de a conţine alergeni, din cauza faptului că alimentul s-a obţinut într-un spaţiu în care există şi aceste alimente sau exista in produsul finit ingredient/materii prime care au risc alergogen ridicat.

Lista substantelor sau produselor care cauzeaza alergii sau intolerante:

  1. Cereale care contin gluten, si anume: grau, secara, orz, ovaz, grau spelt, grau dur sau hibrizi ai acestora si produse derivate, exceptand:
    1. -siropurile de glucoza obținute din grau, inclusiv dextroza1
    2. -maltodextrine obtinute din grau1
    3. -siropurile de glucoza obtinute din orz
    4. -cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola
  2. Crustacee si produse derivate.
  3. Oua si produse derivate.
  4. Peste si produse derivate, exceptand:
    1. -gelatina de peste folosita ca substanta suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide
    2. -gelatina de peste sau ihtiocolul folosit(ă) la limpezirea berii sau a vinului
  5. Soia si produse derivate, exceptand
    1. -uleiul si grasimea de soia rafinate complet1
    2. -amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obtinuti din soia
    3. -fitosterolii si esterii de fitosterol derivati din uleiuri vegetale, obtinuti din soia
    4. -esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obtinuti din soia
  6. 6) Lapte si produse derivate (inclusiv lactoza), exceptand:
    1. -zerul utilizat pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola
    2. -lactitolul
  7. Fructe cu coaja lemnoasa, adica: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia si nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum si produse derivate, exceptand fructele cu coaja utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola.
  8. Telina si produse derivate.
  9. Mustarul si produse derivate.
  10. Seminte de susan si produse derivate.
  11. Dioxidul de sulf si sulfitii in concentratii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în echivalent SO2 total care trebuie calculati pentru produsele gata.