Consultanta privind implementarea substantelor care cauzeaza alergii sau intolerante conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011
Regulamentul (CE) 1169 din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare obligă producătorii să indice pe ambalaj alergenii sau posibilitatea de a conţine alergeni, din cauza faptului că alimentul s-a obţinut într-un spaţiu în care există şi aceste alimente sau exista in produsul finit ingredient/materii prime care au risc alergogen ridicat.
Lista substantelor sau produselor care cauzeaza alergii sau intolerante:
- Cereale care contin gluten, si anume: grau, secara, orz, ovaz, grau spelt, grau dur sau hibrizi ai acestora si produse derivate, exceptand:
- -siropurile de glucoza obținute din grau, inclusiv dextroza1
- -maltodextrine obtinute din grau1
- -siropurile de glucoza obtinute din orz
- -cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola
- Crustacee si produse derivate.
- Oua si produse derivate.
- Peste si produse derivate, exceptand:
- -gelatina de peste folosita ca substanta suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide
- -gelatina de peste sau ihtiocolul folosit(ă) la limpezirea berii sau a vinului
- Soia si produse derivate, exceptand
- -uleiul si grasimea de soia rafinate complet1
- -amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obtinuti din soia
- -fitosterolii si esterii de fitosterol derivati din uleiuri vegetale, obtinuti din soia
- -esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obtinuti din soia
- 6) Lapte si produse derivate (inclusiv lactoza), exceptand:
- -zerul utilizat pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola
- -lactitolul
- Fructe cu coaja lemnoasa, adica: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia si nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum si produse derivate, exceptand fructele cu coaja utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola.
- Telina si produse derivate.
- Mustarul si produse derivate.
- Seminte de susan si produse derivate.
- Dioxidul de sulf si sulfitii in concentratii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în echivalent SO2 total care trebuie calculati pentru produsele gata.